Συχνές ερωτήσεις
Συχνές ερωτήσεις και απορίες που έχετε μπορούν να απαντηθούν άμεσα από τα έτοιμα προσχέδια απαντήσεων παρακάτω. Για όποια άλλη απορία είμαστε στη διάθεση σας. Επικοινωνήστε μαζί μας και θα λύσουμε την κάθε απορία σας.
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam adipiscing elit orem.
Συχνές ερωτήσεις και απορίες που έχετε μπορούν να απαντηθούν άμεσα από τα έτοιμα προσχέδια απαντήσεων παρακάτω. Για όποια άλλη απορία είμαστε στη διάθεση σας. Επικοινωνήστε μαζί μας και θα λύσουμε την κάθε απορία σας.
ΙΚΑ
ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ
ΟΠΑΔ (ΔΗΜΟΣΙΟ)
Ο.Α.Ε.Ε.
ΟΓΑ
ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ
ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ (ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ ΓΕΝΙΚΗ & ΑΜΕΡ.ΕΞΠΡΕΣ)
ΤΑΠΕΤΕ (ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ)
ΤΑΠ ΗΛΠΑΠ
ΤΑΠ ΗΣΑΠ
ΤΕΑΠΑΠ ΔΕΗ
ΤΑΠΟΤΕ
ΤΑΠΑΕ ΕΘΝΙΚΗ (ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ)
ΤΑΠ ΕΤΒΑ
ΤΣΑΥ (ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ)
ΤΑΣ (ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ)
ΤΥΔΑ (ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΩΝ)
ΤΥΔΠ (ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ)
ΤΥΔΕ (ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ)
ΤΥΔΘ (ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)
ΤΣΜΕΔΕ (ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ)
ΕΤΑΠ- ΜΜΕ Β’ Δ/ΝΣΗ
ΕΤΑΠ – ΜΜΕ Γ’ Δ/ΝΣΗ
ΕΤΑΠ – ΜΜΕ Δ’ Δ/ΝΣΗ
Αρκετά φάρμακα παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό ορισμένων ουσιών ή στην αντίδραση της ανάλυσης και δεν πρέπει να λαμβάνονται πριν την αιμοληψία. Τέτοια φάρμακα είναι:
Η κορτιζόνη (επηρεάζεται το σάκχαρο, η χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια κ.α.)
Αγχολυτικά – υπνωτικά (Librium, Oasil, Hipnosedon)
Σαλικυλικά (Ασπιρίνη, Salospir)
Αντιυπερτασικά – διουρητικά (Hygroton, Lasix)
Αντισυλληπτικά (προκαλούν αύξηση του σιδήρου, της ολικής χοληστερόλης και μείωση της HDL-χοληστερόλης)
Το αντιεπιληπτικό φάρμακο Epanutin
Επιπλέον, δεν πρέπει να πάρουν το φάρμακό τους πριν την αιμοληψία:
Διαβητικοί ασθενείς που λαμβάνουν είτε από του στόματος υπογλυκαιμικό φάρμακο είτε ινσουλίνη
Όσοι βρίσκονται υπό αγωγή για ρύθμιση της χοληστερίνης
Ασθενείς που λαμβάνουν θυροξίνη, χάπι για το θυρεοειδή, εκτός αν συστήσει διαφορετικά ο ενδοκρινολόγος.
Αν κάποιος λαμβάνει σκεύασμα σιδήρου χρειάζεται να διακόψει τη λήψη του φαρμάκου τουλάχιστον για 2 μέρες (ως 3) προκειμένου να μετρηθούν τα επίπεδα του σιδήρου ορού με αξιοπιστία.
Προκειμένου να ελεγχθούν επίπεδα φαρμάκων, όπως η διγοξίνη (Digoxin), το λίθιο (Milithin, Lithiofor), το βαλπροϊκό νάτριο (Depakine), η καρβαμαζεπίνη (Tegretol), η αιμοληψία πρέπει να γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες και πριν τη λήψη του φαρμάκου.
Για κάθε απορία σας σχετικά με τα φάρμακα που λαμβάνετε και τη σχέση τους με την αιμοληψία επικοινωνήστε μαζί μας.
Η αιμοληψία συνιστάται να γίνεται μεταξύ 07:00 και 9:00 το πρωί πριν από το πρωινό. Ορισμένες παράμετροι μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια του 24ώρου, όπως π.χ. ο σίδηρος, τα επίπεδα του οποίου το βράδυ είναι χαμηλότερα κατά 25%. Με την πρωινή αιμοληψία εξασφαλίζουμε ότι υπάρχουν καθημερινά παρόμοιες συνθήκες και προκύπτουν συγκρίσιμα αποτελέσματα. Επιπλέον, για τις συνηθισμένες βιοχημικές εξετάσεις (σάκχαρο, χοληστερίνη κτλ) απαιτείται νηστεία 10-12 ωρών, η οποία επιτυγχάνεται με την πρωινή αιμοληψία και τον ασθενή νηστικό κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι περισσότερες βιοχημικές εξετάσεις, προκειμένου να είναι αξιόπιστες, απαιτούν νηστεία 10-12 ωρών πριν την αιμοληψία, η οποία νηστεία περιλαμβάνει και ξηρούς καρπούς, χυμούς, αλκοόλ, καφέ, καραμέλες, τσίχλες.
Βέβαια, πολλές εξετάσεις μπορούν να διενεργηθούν χωρίς να απαιτείται προηγούμενη νηστεία, όπως η γενική αίματος, οι καρκινικοί δείκτες, οι περισσότερες ορμόνες, τα αντισώματα, ο έλεγχος θρομβοφιλίας, οι εξετάσεις για αλλεργία, το INR, το APTT, το ινωδογόνο, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, η φερριτίνη, αλλά και κάποιες βιοχημικές, όπως κρεατινίνη, SGOT, SGPT κ.α.
Για ορισμένες εξετάσεις είναι απαραίτητη η 24ωρη αποχή από το αλκοόλ, όπως για χοληστερόλη, HDL, LDL, VLDL, λιποπρωτεΐνη α, CPK.
Ναι, το νερό δεν επηρεάζει καμία εξέταση. Φαίνεται, μάλιστα, ότι διευκολύνεται η αιμοληψία όταν κάποιος δεν είναι αφυδατωμένος και συνιστάται, σε ασθενείς με λεπτές φλέβες, να πίνουν 1-2 ποτήρια νερό πριν την πρωινή αιμοληψία.
Με το κάπνισμα ενός τσιγάρου διεγείρεται ο μυελός και ο φλοιός των επινεφριδίων. Η γλυκόζη αυξάνεται σε 10 λεπτά και η αύξησή της διαρκεί 1 ώρα. Η αυξητική ορμόνη διπλασιάζεται σε 30 λεπτά. Είναι προτιμότερο να αποφύγουμε το κάπνισμα πριν την αιμοληψία.
Τα ούρα 24ώρου είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα ούρων με την εξέταση του οποίου μπορούμε να εκτιμήσουμε τη νεφρική λειτουργία, κυρίως μέσω ποσοτικών προσδιορισμών διαφόρων ουσιών, όπως του λευκώματος, των ηλεκτρολυτών και άλλων. Για την 24ωρη συλλογή των ούρων είναι σημαντικό να ακολουθήσετε ορισμένες οδηγίες. Προμηθευτείτε ένα δοχείο συλλογής ούρων 24ώρου και έναν ουροσυλλέκτη από το φαρμακείο .1η Ημέρα Μόλις ξυπνήσετε το πρωί αδειάστε την κύστη σας εντελώς στην τουαλέτα χωρίς να συλλέξετε ούρα. Σημειώστε την ακριβή ώρα, π.χ. 7:30 πμ. Από εκεί και μετά συλλέξτε με προσοχή τα ούρα κάθε ούρησης για 24 ώρες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συλλέξετε ολόκληρη την ποσότητα των ούρων χωρίς απώλειες, προκειμένου το αποτέλεσμα της εξέτασης να είναι αξιόπιστο. Κάθε φορά ουρείτε στον ουροσυλλέκτη και μεταφέρετε τα ούρα στο δοχείο της 24ωρης συλλογής. Το δοχείο παραμένει στο ψυγείο κλειστό, καθ’ όλη τη διάρκεια της συλλογής μέχρι τη μεταφορά του στο εργαστήριο. 2η Ημέρα Το επόμενο πρωί, ακριβώς 24 ώρες μετά την ώρα που έχετε σημειώσει, στο παράδειγμά μας 7:30 πμ, αδειάστε την κύστη σας εντελώς και συλλέξτε τα ούρα. Αυτό είναι το τελευταίο δείγμα με το οποίο ολοκληρώνεται η 24ωρη συλλογή. Μεταφέρετε το δοχείο συλλογής στο εργαστήριο το συντομότερο δυνατό. Για ορισμένες εξετάσεις υπάρχουν διαιτητικοί ή/και φαρμακευτικοί περιορισμοί και χρειάζεται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή το εργαστήριό μας πριν την έναρξη της συλλογής. Επίσης, για ορισμένες εξετάσεις χρειάζεται ειδικό συντηρητικό των ούρων, για το οποίο πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας. Με ανάλογο τρόπο γίνεται η συλλογή ούρων μικρότερου χρόνου αν ζητηθεί, π.χ. 12ώρου, 8ώρου, 2ώρου.
Η γενική και καλλιέργεια ούρων γίνεται ιδανικά με τα πρώτα πρωινά ούρα. Αφού πλύνουμε την περιοχή με απλό σαπούνι και νερό , συλλέγουμε ποσότητα από τη μέση της ούρησης σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη που προμηθευόμαστε από το φαρμακείο ή το εργαστήριο. Τα τοποθετούμε στο ψυγείο (4° C) αν καθυστερήσει η μεταφορά στο εργαστήριο πάνω από 1 με 2 ώρες
Πότε θα πρέπει να ελεγχθώ για θρομβοφιλία;
Αν έχετε μια φλεβική θρόμβωση ή πνευμονική θρομβοεμβολή κάτω από την ηλικία των 40 ετών.
Αν έχετε επαναλαμβανόμενα επεισόδια φλεβικής θρόμβωσης ή πνευμονικής θρομβοεμβολής ή φλεγμονής των φλεβών (θρομβοφλεβίτιδα).
Αν έχετε φλεβική θρόμβωση σε μια ασυνήθιστη περιοχή (στην κοιλιακή χώρα ή στον εγκέφαλο).
Αν παρατηρηθούν ανεξήγητες θρομβώσεις στα νεογέννητα μωρά.
Αν είστε συγγενής πρώτου βαθμού ατόμου με θρομβοφιλία υψηλού κινδύνου (ανεπάρκεια αντιθρομβίνης, πρωτεΐνης C και S).
Αν είστε έγκυες και είχατε στο παρελθόν θρόμβωση.
Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης (τουλάχιστον δυο περιστατικά συγγενών).
Αν έχετε κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων – όπως για παράδειγμα, ανεξήγητος παρατεταμένος χρόνος ενεργοποίησης μερικής θρομβοπλαστίνης (aPTT) ή ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα σε ένα συγκεκριμένο τύπο δοκιμής πήξης του αίματος.
Αν έχετε καθ’ έξιν αποβολές.
Αν υπήρξε σε μια εγκυμοσύνη θάνατος του εμβρύου.
Ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφυρά (ITP) – κατάσταση που επηρεάζει τα αιμοπετάλια.
Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (SLE).
Συχνές ερωτήσεις
1) Ασφαλιστικά ταμεία συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ
2) Μπορώ να πάρω τα φάρμακα μου πριν την αιμοληψία;
3) Τι ώρα πρέπει να γίνεται η αιμοληψία;
4) Πόσες ώρες πρέπει να μείνουμε νηστικοί πριν την αιμοληψία;
5) Μπορώ να πιω νερό πριν την αιμοληψία;
6) Μπορώ να καπνίσω πριν την αιμοληψία;
7) Πως θα συλλέξω ούρα 24ώρου;
8) Πως γίνεται η εξέταση των ούρων;
9) Πότε θα πρέπει να ελεγχθώ για θρομβοφιλία;
Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες ορισμένων ανθρώπων που δυσκολεύονται να μετακινηθούν, αναλαμβάνουμε την λήψη αίματος και την παράδοση των αποτελεσμάτων στον δικό σας χώρο, κατόπιν ραντεβού.
Επικοινωνήστε μαζί μας